luni, 30 septembrie 2013

Revolta conștiinței stradale

Odată cu încheierea perioadei estivale de la noi sau de la bulgari, turci și greci, guvernul VV Ponta se trezi în fața unei situații neobișnuite. Subit și din neant, populația tânără a țărișoarei porni a huidui grija guvernului pentru locuitori comunei Roșia Montană, și prin ricoșeu grija umanitară pentru firma canadiană Roșia Montana Gold Corporation.
Șocul tuturor spectatorilor  acestor manifestații maraton din București sau din țară este nu atât față de actul în sine al manifestării, cât al numărului și vârstei participanțiilor. Mulți și tineri. Ideologia lor ține de lumea internetului, și mai puțin de ecoul indicațiilor tv. Sunt atât de tineri încât mulți dintre ei nu aveau vârsta legală la ultimele votări. Destui sunt atât de scârbiți de realitatea contemporană românească încât nu au votat niciodată nimic și pe nimeni.
Nu sunt proști, știu cine a fost Che Guevara și totuși își strigă lozincile anti-globalizare îmbrăcați cu tricouri de pe care zâmbește Che. Sunt sensibili la problema ecologistă a viitorului proiect RMGC, dar nu văd mai departe de ziua de azi. Le adie o primăvară arabă printre rânduri, dar le lipsește (aidoma clasei politice conducătoare) viziunea.
N-au lider pentru că sunt împotriva liderilor.
Probabil că și producția României de falși-lideri, indivizi egocentriști din familia geopolitică Dan Iosif (RIP), Cazimir Ionescu, Marian Munteanu sau Aurelian Pavelescu, nu mai e ce a fost odată. Așa încât manifestarea (sinceră) lâncezește pe o temă impusă, și nu devine epicentru unui nou mod de conștiință civică.
De acea, nu cred că vor ieși în stradă mii de tineri români, neîmbâcsiți de zgura anilor ceaușiști, pentru a protesta împotriva tăcerii unanime în ceea ce privește anonimatul Vișineștiilor și Ficiorilor din alte domenii, cum ar fi:
- medicină, cine a plătit cu închisoare pentru legea avorturilor din perioada ante-89? Pentru penuria de medicamente? Ceaușescu nu reușea de unul singur;
- învățământ, cine a plătit cu închisoare pentru orele impuse de învățământ politic din perioada ante-89? Pentru campaniile înjositoare de muncă în agricultură? Ceaușescu nu reușea de unul singur;
- arhitectură, cine a plătit cu închisoare pentru demolarea Bucureștiului din perioada ante-89? Pentru proiectarea Cartierelor Dormitor? Ceaușescu nu reușea de unul singur.

Pentru toate aceste întrebări, cei ieșiți în stradă contra RMGC nu au replică.
De fapt, nu au viziune.

Niciun comentariu:

Apreciaza: