marți, 18 martie 2014

Men sana, in corpore sana!

Mai zilele trecute, la buletinul de știri al TV5, calificarea echipei PSG în semifinalele Ligii Campionilor, (după 3-0!) era dată într-un singur minut de emisie, și ăla de final. În Patria noastră, în același moment, televiziunea de sport, Sport.ro, dezbătea preț de minute bune epopeea inelului de ureche al lui Răzvan Lucescu și Adrian Mutu! Ăsta era nivelul de informație și dezbatere cerut insistent de telespectatorul român, de cetățeanul anonim al milioanelor de componenți ai Republicii Rating și Share!
Tragedia în această comedie umană pe care o trăim zi de zi în Patria nostră este aceea a faptului că vârfurile de lance ale îndobitocirii naționale sunt reprezentate de oameni tineri. Concetățeni care la Revoluție erau țânci sau poate nenăscuți.
Dar dacă de la un Cristoiu, Nistorescu sau Ioanițoaia prea multe speranțe nu ai de ce să-ți pui, toți cei ca ei fiind hârșâiți prin glodul a ceea a fost gazetăria de partid, PCR sau UTC, ori poate nu te mai miri la tâmpenile unuia ca Geoană sau Oprescu, știindu-le obârșia de eminenți copii de securiști, noua generație de gazetari audio, video sau scris te înspăimântă de-a dreptul!
Viitorul sună tragic! Odată cu isteria legată de pușcăria clanului Becali sau a lui Gică Popescu & co, toate televiziunilor au luat-o la vale, dezvăluindu-și adevăratele ”caractere formatoare”. Un astfel de speciment este și Marius Chican, un nevertebrat din tagma celor de la sport.ro, care se face preș în fața tuturor gogomăniilor debitate de, par egzamplu, Mitică Dragomir (dar nu numai, desigur). Te uiți la Marius (sau Ioana Cosma, sau Lucian Lipovan) și te întrebi dacă omul ăsta a făcut vreo școală, ispășește vreun blestem (el sau noi?), dacă are vreo limită în decădera sa uman-zilnică?
Și aceste întrebări nu sunt doar pentru Marius, ci și pentru liderii generației lui, alde Mircea Badea sau Mihai Gâdea. Te uiți la ei, îi asculți, te minunezi și în final te întrebi cu glas căzut: Oamenii ăștia tineri au prieteni cu care să poate schimba o vorbă la un pahar de ceva, o părere în ceața dintr-un club? Oare nevestele/prietenele lor sunt atât de mulțumite de banii cu care vin la final de lună acasă încât nu li se pare nimic nefiresc în comportamentul lor? Le este chiar indiferent modul de evoluție în societate al tatălui copilului ei? Iar părinții lor sunt mândri de ei? Pentru prestația lor de astăzi i-au crescut și educat?






Niciun comentariu:

Apreciaza: